Ik stel een aanpak voor die beter recht doet aan de positie van onzekerheid in de besluitvorming. Een aanpak die openbaar vervoer de kans biedt om goed te landen.

Wijnand Veeneman
TU Delft

OV Congres ’22
De reiziger terug in het OV

Na de coronapandemie en het loslaten van de coronamaatregelen is voor veel vervoerders de vraag of de reizigers weer terugkeren in het OV. Dat we rekening moeten houden met andere reispatronen is wel duidelijk. Maar hoe spelen we daarop in en hoe passen we het prijsbeleid aan op de nieuwe werkelijkheid? Daarover ging het OV Congres ’22 op 21 juni in de JaarbeursUtrecht.

Sprekers

We mogen weer gewoon naar ons werk, maar veel mensen zullen één of meerdere dagen thuis blijven werken. En als mensen reizen, doen ze dat dan op hetzelfde moment of meer gespreid over de dag? De reiziger die door corona verdween, komt dus niet zonder meer terug. Met een flexibele en laagdrempelige aanpak kunnen we de reiziger terugwinnen die de afgelopen jaren overgestapt is naar de auto. De torenhoge benzineprijzen van het moment kunnen daarbij zeker in het voordeel van het OV werken.

Tijdens het OV Congres ’22 is er gekeken naar de veranderingen van de afgelopen jaren, het onderwerp ‘gedragsverandering’, de maatschappelijke opgave en de toekomst. De centrale vraag van de dag was: Moet het OV wel veranderen? We hebben namelijk een goede basis van vóór corona, dus is veranderen dan wel noodzakelijk?

Topics

  • Hoe gaan we invulling geven aan de maatschappelijke opgave?
  • Het afvlakken van de spitsen
  • Hoe gaan we om met gedragsverandering van de reiziger
  • Vervoer op afroep
  • Besluitvorming in tijden van onzekerheid

Voor wie?

Nieuws

Liveblog OV-Congres ’22: ‘Voor de woningbouwopgave is een hoogwaardig OV noodzakelijk’

Aangepaste dienstregelingen, personeelstekort, thuiswerken en de spits afvlakken. Allemaal onderwerpen die worden besproken bij het OV-Congres op dinsdag 21 juni. Hoogleraren, bestuurders en vervoerders komen spreken over de urgente vraagstukken omtrent de OV-sector en hoe zij uit de crisis zijn gekomen. Volg in dit liveblog de laatste ontwikkelingen.

Niels van Oort: ‘Sommige reizigers zijn we gewoon structureel kwijt’

Nu de coronamaatregelen opgeheven zijn lijkt het logisch dat de OV-sector weer functioneert als voor de crisis: dat de reizigersaantallen weer zijn zoals vanouds. De reizigers zijn alleen nog niet terug en het OV heeft het moeilijk. Komt die reiziger überhaupt wel terug of moet het openbaar vervoer zich aanpassen?

Inge Dirkx over het verdwijnen van de spits: “De reiziger bepaalt of het gaat lukken”

Inge Dirkx, concessiemanager bij HTM personenvervoer, is een van de sprekers op het OV-congres van 21 juni. Een van de belangrijke onderwerpen die ze wil aanstippen is het afvlakken van de spits. Dat kan namelijk veel geld besparen en daardoor krijgt de reiziger meer waar voor zijn geld. “Het wordt voor de maatschappij beter omdat… Lees verder ›

Partners

Mediapartners